Четверг, 02.05.2024, 20:56


Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Главное меню

Главная

Гороскоп
Детские стихи
Женская жизнь
Киевский регион
Киномир
Криминал
Кулинария
Медицина
Здоровье
Музыка и шоубизнес
Наука и образование
Нежин
Обуховские новости
Полезно знать
Происшествия
Психология
Политика и другое
Развлечения
Спорт
Тесты, программы
Технологии
Техника
Экономика
Это интересно
Юмор
Видео

Визитка сайта

Каталог файлов

Каталог статей

Блог

Фотоальбомы

Форум

Гостевая книга

Каталог сайтов

Обратная связь

 
Информеры

Погода в Обухове на неделю


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0



Рейтинг@Mail.ru
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 
Отправка SMS
Отправить SMS бесплатно
 
Архив записей
 
 Дневник
Главная » 2009 » Февраль » 24 » Музеї Обухівщини детально
Музеї Обухівщини детально
23:21
Трипілля

    Київський обласний археологічний музей розташований на сивочолій дніпровській кручі у селі Трипілля Обухівського району на місці городища, де було давнє місто Треполь. Люди оселилися вперше на цій горі понад десять тисяч років тому, в кам’яному віці. Було тут і селище трипільської цивілізації шість тисяч років тому.

Експозиція музею розповідає про історичні події, які відбувалися на Київщині від палеоліту до кінця ХVІІІ століття. У музеї представлені старожитності зарубинецької, черняхівської, київської, пеньковської, колочинської, коргацько-празької, Лука-Райковецької, Волинцівської та Роменської культур.

    Значне місце в експозиції займають експонати трипільської культури. За сучасними дослідженнями на території Київського Подніпров’я відомо понад 100 пам’яток трипільської культури. Вражають увагу відвідувачів музею знахідки глинобитних будинків, багатокольорового тонкого посуду, витончених статуеток і виробів із міді.

    Трипільська цивілізація... Вона молода - відкрита відомим археологом Вікентієм Хвойкою 103 роки тому, і така давня, що є праматір’ю землеробських культур, бо існувала 5-7 тисяч років тому. У Трипільській культурі ми знаходимо Гармонію, що відповідає поняттям: Любов, Земля, Жінка, Життя. Ця культура несе в собі поклоніння Первозданній матері-Богині, яка подарувала своїм дітям Всесвіт. Її мова л’ється прекрасними орнаментами розпису на кераміці і зачаровує довершеністю художніх і пластичних засобів, пропорційністю, безмежною кількістю форм, інформаційною глибиною образів. Трипільці - діти Природи і Космосу, їх символічне послання на кераміці налічує тисячі знаків глибинного змісту - пізнання себе і світу, природних явищ та ритмів.

    До музейного комплексу входить  Дівич-гора, де виявлено городище, святилище, могильник зарубинецької культури, (ІІ ст. до н.е.), знайдено кілька скарбів монет: візантійських, українських княжих часів, англійських, німецьких, польських.

Філії музею: Музей козаччини с. Германівка; Музей трипільської культури в м.Ржищев; Краєзнавчий музей у с. Соснова (Переяслав-Хмельницький р-н); Музей бойової слави с. Трипілля; музей А.Малишка в Обухові.

Село-музей Германівна


    Один із філіалів Обласного археологічного музею  село-музей Германівка. Завдяки  А.Шафаренку, голові сільради Германівки, тут споруджено меморіальний комплекс села, в якому зосереджено двадцять пам’ятних знаків  про історичні події, що відбувалися саме на цій території. В цей комплекс входять три  сільських музея: історичний (музей козаччини), музей освіти - зали з експозиціями знаходяться  прямо в учбових класах, місцева картинна галерея. Заслуга А.Шафаренка в тому, що він показав своїм прикладом, як можна відродити історичну пам’ять  окремого населеного пункту, зберегти яскраві сторінки минулого, навчити любити  свою маленьку батьківщину – рідне село. І, головне, Анатолій Шафаренко показав, що навіть в наш  непростий час можна не тільки підтримувати музейну справу, але і плідно  її розвивати. Ця  праця вимагає  лише   наполегливості і великого бажання.

Київська обл.
Обухівський р-н,
с. Германівка,
тел. (04472) 34-44-7

Обухівський музей


    В місті Обухові   20 років існує місцевий краєзнавчий музей. Як і всі містечкові музеї, блукав він по різних приміщеннях – все ніяк не міг знайти собі  гідне місце – то площа замала, то від центру далеко, то ще якісь негаразди.  І ось рішенням місцевого виконкому виділили для “місцевої історії” незвичайне приміщення – навпроти райдержадміністрації, на  третьому поверсі сучасного адміністративного будинку біля гідних сусідів – районного відділу культури та бібліотеки. І вирішив тоді директор Ю.К.Домотенко зробити не просто сучасний музей, а такий, щоб ні у кого такого  не було – на заздрість сусідам. Підключив  свої природні здібності художника, залучив спонсорів, і за допомогою своїх співробітників зробив музей-казку, де ожила історія Обухівського краю.

    В музеї 11 тематичних  залів: Оглядова, Археологічна, Київська Русь та Литовський період, Козацтво, Чумацтво, Громадянська війна і тридцяті роки соціалізму, Велика Вітчизняна війна, Повоєнний період, Літературно-мистецький Обухів, Малишкова світлиця, Етнографія.

    Обухівська земля дала багато назв археологічним культурам, які були вперше вивчені саме на цій території: таценківська мезолітична культура; трипільська культура (новий кам’яний вік); підгірцівська культура (V-ІV ст. до нашої ери).

    Обухівщину не обминули буремні часи  Русі-України. 

Особливо багато доленосних моментів було в часи козаччини. Своє волелюбство проявили  обухівщани під час визвольної війни – Хмельниччини...

Найбільш драматичні  події відбувалися у вересні 1651 року. В цей час тут розгорілися виснажливі тритижневі бої, після яких між Б.Хмельницьким і польською армією був укладений відомий Білоцерківський договір.

    За гетьманства Івана Виговського в цьому краю сталася одна з найбільш трагічних подій в історії України: 11 вересня 1659 р. в містечку Германівка було скликано козацьку раду, де  скинули  Виговського з гетьманства. Після цього почалася тридцятирічна громадянська війна, відома під назвою Руїна. А  раду назвали “Чорна рада”.

    Обухівщина – батьківщина видатного українського поета Андрія Самойловича Малишка. В Обухові відкрився меморіальний комплекс Андрія Малишка: садиба-музей родини Малишка, кімната-музей А.Малишка в школі, в якій він вчився, в музеї є Малишкова світлиця, в місті відкрито дві меморіальні дошки, пам’ятник поета..

    Крім того, Юрій Корнійович мріє про відкриття туристичних маршрутів “Київська Русь”, “Археологічні  дослідження Хвойки”, “Козаччина”.

В музеї проводять  щорічні конкурси художньої майстерності  ім. Братів Гнипів,  археологічно-історичні дослідження всіх населених пунктів Обухівщини, випускається краєзнавча література.

    Багато цікавого розказав директор Обухівського музею про рідний край: про музейний комплекс “Літературно-мистецькі Плюти”, який базується на матеріалах Корнійчука (музей у минулому дача письменника), про с. Жуківці, де знаходиться двоповерховий краєзнавчий музей з чудовою експозицією черняхівської культури, самобутньою етнографічною виставкою. І не забув про гордість Обухівської землі – Трипільську культуру, яка представлена в Обласному археологічному музеї.


Просмотров: 1693 | Добавил: ayverso | Рейтинг: 0.0/0 |
Copyright Ayverso© 2024
Поиск
Поиск на сайте


1

Категории
Кино и актеры [1]
Туризм [4]
Культура [4]
Наука [4]
Политика [2]
Исскуство [1]
Развлечения [9]
Спорт [2]
Удивительное рядом [2]
Календарь
«  Февраль 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Поиск
Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України


Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки

Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта