Пятница, 19.04.2024, 21:53


Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Главное меню

Главная

Гороскоп
Детские стихи
Женская жизнь
Киевский регион
Киномир
Криминал
Кулинария
Медицина
Здоровье
Музыка и шоубизнес
Наука и образование
Нежин
Обуховские новости
Полезно знать
Происшествия
Психология
Политика и другое
Развлечения
Спорт
Тесты, программы
Технологии
Техника
Экономика
Это интересно
Юмор
Видео

Визитка сайта

Каталог файлов

Каталог статей

Блог

Фотоальбомы

Форум

Гостевая книга

Каталог сайтов

Обратная связь

 
Информеры

Погода в Обухове на неделю


Онлайн всего: 5
Гостей: 5
Пользователей: 0



Рейтинг@Mail.ru
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 
Отправка SMS
Отправить SMS бесплатно
 
Архив записей
 
 Дневник
Главная » 2013 » Июль » 12 » Подорожуємо разом! Заповідник "Переяслав". Частина 1.
Подорожуємо разом! Заповідник "Переяслав". Частина 1.
19:26
11 липня 2013 року ми відвідали Музей-заповідник під відкритим небом "Переяслав". Це прекрасне, з чудовою аурою, особливою енергетикою місце. У такі місця хочеться повертатися знову й знову.



Він знаходиться у Київській області, м. Переяслав-Хмельницький, вул. Шевченка,8. 


Довідка. Національний історико-етнографічний заповідник ”Переяслав” – один з найбільших і найвідоміших музейних закладів України.



18. Поліська хата.

Вивчення історико-культурної спадщини краю, розвиток музейної справи на Переяславщині нерозривно пов’язані з іменем заслуженого працівника культури України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героя України Михайла Івановича Сікорського – незмінного директора закладу у 1951–2008 рр. (нині – почесного генерального директора НІЕЗ „Переяслав”). На момент його приїзду до Переяслава-Хмельницького місцевий краєзнавчий музей займав лише три кімнати у родовому будинку друга Т. Шевченка, місцевого лікаря А. Козачковського. Проте вже через три роки було створено нову експозицію, відкриття якої відбулося 13 квітня 1954 р. до святкування ювілейної дати – "300-ліття возз’єднання України з Росією”. Того ж року рішенням Ради Міністрів УРСР музею присвоїли ІІІ республіканську категорію і він отримав назву "Переяслав-Хмельницький державний історичний музей".На базі цього закладу і створеного ним комплексу пам’яток у 1979 р. було утворено Державний історико-культурний заповідник, перейменований постановою Кабінету Міністрів України № 376 від 15.03.1999 р. на історико-етнографічний. Статус національного закладу надано Указом Президента України від 01.06.1999 р. № 598/99.

19. Шинок

Заповідник існує на базі комплексу визначних пам'яток історії та культури, різноманітних музейних колекцій, що мають велике історичне й художнє значення.До складу заповідника входять більше 400 об’єктів та пам'яток культурної спадщини.



17. Садиба заможного селянина



Найвизначнішою пам’яткою архітектури міста був Михайлівський собор ХІ ст., над залишками якого збудовано павільйон і створено експозицію Музею архітектури давньоруського Переяслава. До пам’яток національного значення відноситься Вознесенський собор (1696-1700 рр.), побудований на кошти гетьмана І. Мазепи в стилі українського бароко. 17 квітня 1701 р. гетьман передав до собору Пересопницьке Євангеліє, на якому нині приносять присягу Президенти України. Збережено такі архітектурні перлини, як дерев'яна козацька церква (1606 р.), Михайлівська церква (1666 р.), будинок Переяславського колегіуму (1753 р.), будинок А. Й. Козачковського (1820 р.), де в 1845 і 1859 роках жив Т. Г. Шевченко.

15. Музей українського рушника

У складі заповідника діють 24 тематичні музеї різних профілів, більшість з яких розміщується у пам’ятках архітектури (церкви, колишні міщанські та поміщицькі будинки, селянські хати та ін.).


3. Вітряки (біля музею українського рушника)


Основний фонд заповідника нараховує понад 180 тис. одиниць зберігання. Найзначнішими пам’ятками унікальної археологічної колекції (біля 90 тис. од.) є: кам'яні монументальні скульптури та поховальні скрині ІІ-І тис. до н. е. (69 од.); речі скіфського часу Vст. до н. е. – казан, шолом, бронзовий лутерій; комплект скляних "шашок" ІІІ ст. н. е., бронзові хорос-люстра ХІ ст. і підсвічник західноєвропейської роботи ХІ-ХІІ ст., водолій у вигляді лева ХІІІ ст. До етнографічної колекції (понад 30 тис. од.) входять різноманітні предмети побуту, знаряддя праці, меблі, музичні інструменти тощо. Велику наукову і художню цінність мають колекції одягу (10 тис. од.), рушників (4 тис. од.), стародруків ХVІІ-ХІХ ст. (близько 5 тис. од.), ікон (понад 1200 од.), гутного скла ХVІІ-ХVІІІ ст. Вражає колекція вітряків (15 од.) і народного сухопутного транспорту – сани, вози, екіпажі, тачанка, лінійка, фаетон (більше 60 од.). В колекції декоративно-ужиткового мистецтва представлені керамічні вироби, різьба, сволоки, оклади ікон та Євангелій. Серед творів народного мистецтва – роботи відомих майстринь Г. Шостак, М. Приймаченко та ін.

Відчуття мільйонів відвідувачів, які ознайомилися з цим унікальним комплексом пам’яток історії та культури переяславської землі, дуже точно й образно передано в одному із записів у книзі відгуків: „Саме тут у Переяславі, побувавши у музеях, доторкнувшись до історії рідного краю, відчуваєш себе українцем...”.



24. Андрушівська церква


16. Туалет




28. Двір гончара


29. Біля гончарної печі





38. Двір священника


37. Музей історії УПЦ

Церковна сторожка

Дзвіниця



















Фото Шевченка А.П.
За матеріалами офіційного сайту  niez-pereyaslav.com.ua 
Категория: Туризм | Просмотров: 1598 | Добавил: ayverso | Рейтинг: 0.0/0 |
Copyright Ayverso© 2024
Поиск
Поиск на сайте


1

Категории
Кино и актеры [1]
Туризм [4]
Культура [4]
Наука [4]
Политика [2]
Исскуство [1]
Развлечения [9]
Спорт [2]
Удивительное рядом [2]
Календарь
«  Июль 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск
Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України


Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки

Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта