Четверг, 18.04.2024, 12:24


Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Главное меню

Главная

Гороскоп
Детские стихи
Женская жизнь
Киевский регион
Киномир
Криминал
Кулинария
Медицина
Здоровье
Музыка и шоубизнес
Наука и образование
Нежин
Обуховские новости
Полезно знать
Происшествия
Психология
Политика и другое
Развлечения
Спорт
Тесты, программы
Технологии
Техника
Экономика
Это интересно
Юмор
Видео

Визитка сайта

Каталог файлов

Каталог статей

Блог

Фотоальбомы

Форум

Гостевая книга

Каталог сайтов

Обратная связь

 
Информеры

Погода в Обухове на неделю


Онлайн всего: 10
Гостей: 10
Пользователей: 0



Рейтинг@Mail.ru
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 
Отправка SMS
Отправить SMS бесплатно
 
Архив записей
 
 
Главная » 2015 » Январь » 23 » Сауни та лазні не завжди приносять користь та радість відвідувачам
Сауни та лазні не завжди приносять користь та радість відвідувачам
17:45

Про користь лазень і саун люди знають багато. Особливо із настанням холодів відвідувачі таких закладів стають досить активними й устигнути замовити сауну на конкретний час буває вкрай складно.

Але мало людей знають, що окрім користі приватні сауни й лазні можуть таїти в собі небезпеку. Яку саме — нашим читачам розповів головний лікар шкірно-венерологічного диспансеру Ярослав Борисяк.

Дуже шкода, що в нашому місті немає централізованого місця для помиву всього населення. Тоді, мабуть, і стан сан-епідемічний у місті був би набагато кращим. Але, люди широко користуються послугами приватних установ, які взагалі не мають права на життя”, — говорив Ярослав Васильович.

Щоб відвідувати подібні заклади, в першу чергу, потрібне здоров’я. Проте, все одно є велика загроза захворіти якимось недугом. А конкретно — шкірними захворюваннями грибкової етіології.

Захворіти на грибкові захворювання може будь-яка людина, але для цього треба мати певні передумови.

Організм кожної людини покритий шкірою, яка досить ефективно виконує бар’єрно-захисну функцію. Захищає наш організм і від перепадів температури, і від зовнішніх подразників, і тому подібне.

Тобто, бар'єрний шар шкіри — це основний захист. Крім того, імунітет впливає на опірність організму, спадковість і тому подібне. Та коли природній захист порушується, то ймовірність зараження зростає. Також, є періоди в житті жінки (це вагітність і після пологовий період), коли теж опірність організму зменшується, тому захворіти може кожна людина. А наша задача, лікарів і громадян, зробити так, щоб ця ймовірність була мінімальною.”, — розповів Я. Борисяк.

Найчастіше при відвідуваннях лазень, саун можна захворіти грибковими захворюваннями, які пошкоджують стопи. Адже контакт між цими частинами тіла та середовищем таких закладів найбільший і вірогідність щось підчепити найбільша.

Для того, щоб не сталось зараження грибками потрібно відвідувати сауну, маючи при собі індивідуальні гумові капці. Кожен повинен мати свої, а не ті, які можуть пропонувати в таких закладах. Також, не можна використовувати чужі губки, мило і т.д. при прийнятті водних процедур, попередив лікар.

Після того як здійснили ритуал омивання бажано витирати шкіру сухим рушником і, якщо є можливість, протирати підошви і міжпальцеві проміжки спиртовими розчинами. Навіть, горілкою, яку нерідко відвідувачі беруть із собою.

Крім грибкових захворювань на шкірі підошов чи інших ділянках тіла є досить поширене захворювання серед населення як висівкоподібний лишай. З ним зустрічається дуже високий відсоток населення. Серед причин зараження ним є те, що у людини змінюється рН шкіри. Змінюється в лужну сторону. І тоді ця людина стає схильна до розвитку на ній різного роду грибків.

Висівковоподібний лишай можна відносити і до захворювань і до косметичних вад. Це таке захворювання, коли з'являються на тулубі коричнуваті плями різної форми. Під впливом сонячного проміння ці ділянки шкіри не засмагають. Потім відрізняються від здорової шкіри світлими плямами. Думають деякі, що це вітиліго, чи інше захворювання. А насправді — це висівковоподібний лишай, яким можна заразитись і в лазні, сауні коли людина лягає на топчани, коли користується чужими рушниками, простирадлами, і т. д.

Тому лише індивідуальний підхід до використання банних атрибутів і проведення дезинфікаційних заходів після прийняття водних процедур — це один із методів профілактики багатьох захворювань”, — сказав Ярослав Васильович.

Ряд ендокринних захворювань також сприяють розвитку шкірних захворювань. Тому, користуватись саунами та лазнями із захворюваннями ендокринної системи слід досить обережно.

Сприяє розвитку грибкових захворювань і підвищений рівень цукру в крові. Тому, будь-яка людина хоча б раз у квартал чи раз у півріччя має робити обстеження на цукор. Надто, коли вік відповідний чи є дані спадкового характеру, застеріг усіх головний лікар НШВД.

Виявляється, окрім грибка можна “розбагатіти” й на захворювання інтимного плану.

Венеричними захворюваннями можна захворіти в сауні, коли її використовувати не за призначенням. Заразитись у інший спосіб у таких закладах ймовірність є, але вона незначна. І давайте будемо реалістами й будемо говорити, що статеві захворювання називаються венеричними, бо це захворювання кохання. А вони передаються статевим шляхом. Для сім'ї, для побуту, для друзів можна розказувати, що захворів на венеричне, бо в автобусі біля когось хворого стояв.

Ми маємо крім венеричних захворювань дуже поширене захворювання СНІД. СНІД росте. Тому, якщо у вас є якісь підозри, то можете абсолютно безкоштовно обстежитись у ніжинському шкірно-венерологічному диспансері. Слід із собою мати лише рукавички та шприц. Обстеження медики проводять кожного дня окрім суботи та неділі”, — говорив лікар.

У басейнах, які є в багатьох саунах таїтись якоїсь небезпеки не може, якщо ці водойми використовувати за призначенням і дотримуватись усіх вимог санітарії і гігієни. Тому, там чимось заразитись ймовірність незначна. Але є.

Коли господар такого закладу бажає не втратити клієнтуру на майбутнє, й думає не тільки про сьогоднішній заробіток, то він повинен ставити якісь вимоги до своїх відвідувачів. Таких власників зрозуміють, тому що до них звертаються різні люди, й кожен із них хоче вернутись звідти здоровим.

При відвідуванні приватних саун і басейнів потрібно знати хто туди ходить. Щоб люди, які звертаються за такими послугами мали хоча б довідку від лікаря дермато-венеролога.

Коли студенти чи школярі хочуть ходити до басейну, то вони звертаються до нас і ми даємо їм довідки про наявність чи відсутність захворювань”, — застеріг Ярослав Васильович.

Ходити до лазень, саун і подібних закладів не варто тим людям, які мають заразні захворювання. Грибкові захворювання шкіри чи нігтів, які досить часто є як ускладнення захворювань шкіри — протипоказання до відпочинку в таких закладах.

Таке захворювання як короста також недопустима для відвідувачів саун і лазень. По-перше, це виглядає не красиво, одразу такого відвідувача помітять і заразити він може будь-кого.

Захворювання незаразні шкірного плану, які мають періодичні загострення (різні дерматити, екземи, псоріаз і тому подібне) також не мають бути в відвідувачів таких закладів. Адже це є косметично не красиво й в період загострення таких захворювань водні процедури протипоказані.

І само собою, протипоказані сауни й лазні для людей, котрі мають венеричні захворювання. Хоч інфікувати ними хворі люди здорових у лазнях мають дуже малу вірогідність, але ж вона все таки існує.

Висока температура таких закладів лише сприяє швидшому розвитку венеричної хвороби в організмі хворого й швидко може прискорити період настання ускладнень.

Але, якщо вам не пощастило й ви “впіймали” якусь хворобу в лазні, то варто одразу ж йти до лікаря.

Зараз дуже широко розвинена аптечна мережа. На жаль, багато людей, перед тим як іти до лікаря звертаються до аптек, де їм дають повний спектр доречних і недоречних консультацій по використанні певних ліків. І люди самі лікуються, лікуються неправильно, втрачають час і кошти. У них з'являються невротичні процеси і коли вони звертаються до лікаря, то виясняють, що витратили даремно на своє самолікування гроші.

Тому, звертаюсь до всіх громадян Ніжина, яких я дуже люблю й шаную, перш, ніж іти в аптеку зверніться до лікаря, де вам підкажуть, що треба робити. Це моє прохання. Не займайтесь самолікуванням”, — наголосив Ярослав Васильович.

Джерело

Категория: Здоровье | Просмотров: 678 | Добавил: ayverso | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
avatar
Copyright Ayverso© 2024
Поиск
Поиск на сайте


1

Категории
Детские стихи [9]
Кулинария [259]
Спорт [358]
Музыка и шоубизнес [367]
Наука и образование [983]
Технологии [508]
Это интересно [1153]
Здоровье [134]
Юмор [56]
Полезно знать [750]
Политика и другое [554]
Гороскоп [51]
Киномир [141]
Криминал [2]
Происшествия [356]
Экономика [481]
Женская жизнь [417]
Медицина [665]
Киевский регион [412]
Психология [172]
Развлечения [26]
Обуховские новости [284]
Тесты, программы [284]
Техника [157]
Нежин [74]
Календарь
«  Январь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України


Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки

Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта