Пятница, 26.04.2024, 10:42


Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Главное меню

Главная

Гороскоп
Детские стихи
Женская жизнь
Киевский регион
Киномир
Криминал
Кулинария
Медицина
Здоровье
Музыка и шоубизнес
Наука и образование
Нежин
Обуховские новости
Полезно знать
Происшествия
Психология
Политика и другое
Развлечения
Спорт
Тесты, программы
Технологии
Техника
Экономика
Это интересно
Юмор
Видео

Визитка сайта

Каталог файлов

Каталог статей

Блог

Фотоальбомы

Форум

Гостевая книга

Каталог сайтов

Обратная связь

 
Информеры

Погода в Обухове на неделю


Онлайн всего: 5
Гостей: 5
Пользователей: 0



Рейтинг@Mail.ru
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 
Отправка SMS
Отправить SMS бесплатно
 
Архив записей
 
 
Главная » 2015 » Январь » 27 » Як у вкладників збанкрутілих банків забирають депозити
Як у вкладників збанкрутілих банків забирають депозити
12:51

Фонд гарантування вкладів почав активно оскаржувати в судах депозитні договори проблемних банків. Вкладники проблемних банків не можуть отримати компенсації: згідно з чинним законодавством, її розмір не може перевищувати 200 тис. грн., пишуть "Вести".

"Судові процеси почалися ще в грудні, в січні ж стала стрімко збільшуватися їх кількість. І охоплення: йдуть процеси по вкладах Старокиївського банку, CityCommerceBank, Актив Банку, Реал Банку, Террабанка, Український фінансовий світ, VAB Банку. Причому не тільки в Києві, але і в регіонах. Люди дзвонять з Миколаєва, Херсона, Запоріжжя, Одеси, інших міст (кримчанам відмовляють під будь-якими приводами). Розділити депозит на рідних, переступивши частину дружині і дитині (оформивши на них договори), і тепер не можуть отримати не те, щоб три компенсації, а навіть одну. Фонд відмовляється платити навіть за один депозит належні за законом 200 тис. грн.", - повідомив" Вістям "старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Підтвердили суди й самі чиновники. "Ведеться велика кількість судових справ і причини абсолютно різні. Більш точну інформацію зможемо надати, коли на руках будуть оперативні дані", - сказав "Вістям" заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб Андрій Оленчик, не уточнюючи причин тяжб.

Як уточнили "Вістям" юристи, найчастіше Фонд вказує в своїх позовах на ст. 38 профільного закону ("Про систему гарантування вкладів фізосіб") і доводить, що проблемному банку було завдано матеріальної шкоди через те, що вкладник застосував схему виведення грошей.

Одна з найпоширеніших - це дроблення великого вкладу з переуступкою його частини. Найчастіше таке прокручували з валютними депозитами: коли людина відкривала вклад в $ 25 тис. При курсі 8 грн ./$, компенсація в 200 тис. грн. ще покривала виплату (правда, без відсотків), але після девальвації гривні - перестала. У гривні $ 25 тис. - Це 395 тис. грн .: але знову ж - за офіційним курсом НБУ, по чорному у валютних міняйл - 512,5 тис. Тому в міру девальвації гривні, люди приводили в банки рідних і близьких, відкривали на їх імена рахунки, і відправляючи на них частину суми. Причому, діяли по-різному: якщо банк видавав людям готівку з рахунків, то гроші на нові рахунки вносили тут же, якщо не видавав - перераховували в безготівковому режимі.

Уступалися частини вкладів і зовсім стороннім особам. У випадках, коли застосовувалася інша схема - обміну кредиту на депозит: вкладник гасить за позичальника кредит (всю суму, що залишилася живими грошима), а той у свою чергу, віддає вкладнику готівкою суму його депозиту.

"Найчастіше Фонд гарантування намагається знайти помилки в юридичному оформленні таких договорів, щоб причепитися до них. І на цій підставі оскаржити депозитний договір і не заплатити компенсацію. Ще один шанс у Фонду є якщо нові рахунки переоформлялися і вклади розбивалися після введення в банк тимчасової адміністрації. Тут потрібно пам'ятати головне: якщо розбивка вкладу сталася до введення адміністрації, закон не порушений, якщо після - порушення є. Питання виникають також, коли чиновники можуть довести, що новий вклад відкрило пов'язане з акціонерами банку обличчя. якщо ніяких порушень і помилок немає, то компенсація повинна виплачуватися", - зазначив керуючий партнер юрфірми "Можаєв і Партнери" Михайло Можаєв.

Проте юристи запевняють, що нерідко Фонд відмовляється платити навіть за відсутності схем, а лише за непрямими ознаками.

"У мене був випадок з сім'єю, що не застосовувала жодних схем, і не розбивала єдиного внеску. Просто тато, мама і дочка спочатку відкрили депозит з внесенням грошей готівкою в касу одного і того ж банку - кожен по 200 тис. грн. Але як тільки у Фонді побачили, що це одна сім'я, то відмовилися виплачувати 600 тис. грн., вирішили, що на одну сім'ю достатньо 200 тис. грн.", - підкреслив Ростислав Кравець.

Хоча юристи нагадують, що чинним законодавством затверджено одне непорушне правило: кожна людина має право на одну компенсацію по одному банку. Навіть якщо ви відкрили три рахунки в різних банках, і всі вони були поставлені на ліквідацію, і у Фонді гарантування побачили, що один паспорт проходить по трьох справах, все одно повинні заплатити три компенсації. Проблема виникає тільки, коли всі три рахунки на один паспорт відкриті в одному і тому ж банку - замість 600 тис. грн. отримаєте 200 тис. грн.

"Сама процедура виглядає просто: підозрілі, з точки зору Фонду виплати, потрапляють у так званий стоп-лист. Людина не отримує виплату, а його справа розслідується. У тому числі і в правоохоронних органах", - зазначив Михайло Можаєв.

У теж час юристи запевняють, що якщо у вас правильно оформлені переуступка і дроблення депозитів, то, потрібно не соромлячись йти до суду. "Адже ні те, ні інше не заборонено чинним законодавством, головне, щоб вони були правильно оформлені. Судовий процес може зайняти близько 4-5 місяців, але виграти його цілком реально", - запевнив "Вести" Можаєв.

Погодився з ним і Ростислав Кравець: "Паралельно можна подати в суд на тимчасового адміністратора за перевищення службових повноважень і самоуправство, що, до речі, карається не лише штрафом, а ще й тюремним ув'язненням до 3 років. І, до речі, такі позови вже є. поки їх десятки, але, думаю, досить скоро будуть сотні ".

Кількість позовів вкладників з Фондом гарантування вкладів, за оцінками юристів, вже досягла сотень, і незабаром буде обчислюватися в тисячах.

"Боюся, що масштаб буде великий. Це тільки початок, і, якщо влада не перестане оскаржувати право людей на компенсацію, то їх кількість буде стрімко зростати. Мета Фонду зрозуміла - мінімізувати виплати потерпілим і заощадити бюджетні кошти, однак закінчиться це погано. Я маю на увазі довіру вкладників до банківської системи ", - вважає Михайло Можаєв.

Самі ж фінансисти на цей рахунок роблять застереження. "Якщо з боку вкладників дійсно будуть зафіксовані порушення чинного законодавства, то тоді їх дійсно потрібно карати. Якщо ж їх немає - людям повинні виплачуватися компенсації. Все має бути строго по букві закону", - підкреслив у розмові з "Вест" голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

Юристи ж кажуть про перші факти вимагання, і сподіваються, що вони не стануть поширеним явищем. "Люди розповідають, що після відмов у виплаті компенсацій, з ними стали зв'язуватися ті, кого прийнято називати, «решалом» проблем. Пропонують, посприяти в отриманні 200 тис. грн. у Фонді гарантування. За винагороду, звичайно ж, - 50% виплати. Поки явище не стало масовим, правоохоронцям потрібно вживати заходів ", - підсумував Ростислав Кравець.

Джерело

Категория: Экономика | Просмотров: 696 | Добавил: ayverso | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
avatar
Copyright Ayverso© 2024
Поиск
Поиск на сайте


1

Категории
Детские стихи [9]
Кулинария [259]
Спорт [358]
Музыка и шоубизнес [367]
Наука и образование [983]
Технологии [508]
Это интересно [1153]
Здоровье [134]
Юмор [56]
Полезно знать [750]
Политика и другое [554]
Гороскоп [51]
Киномир [141]
Криминал [2]
Происшествия [356]
Экономика [481]
Женская жизнь [417]
Медицина [665]
Киевский регион [412]
Психология [172]
Развлечения [26]
Обуховские новости [284]
Тесты, программы [284]
Техника [157]
Нежин [74]
Календарь
«  Январь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України


Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки

Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта