Пятница, 29.03.2024, 12:48


Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Главное меню

Главная

Гороскоп
Детские стихи
Женская жизнь
Киевский регион
Киномир
Криминал
Кулинария
Медицина
Здоровье
Музыка и шоубизнес
Наука и образование
Нежин
Обуховские новости
Полезно знать
Происшествия
Психология
Политика и другое
Развлечения
Спорт
Тесты, программы
Технологии
Техника
Экономика
Это интересно
Юмор
Видео

Визитка сайта

Каталог файлов

Каталог статей

Блог

Фотоальбомы

Форум

Гостевая книга

Каталог сайтов

Обратная связь

 
Информеры

Погода в Обухове на неделю


Онлайн всего: 8
Гостей: 8
Пользователей: 0



Рейтинг@Mail.ru
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 
Отправка SMS
Отправить SMS бесплатно
 
Архив записей
 
 
Главная » 2016 » Июль » 11 » Як спасти дитину, що знаходиться у воді? Які інстинктивні реакції потопаючого?
Як спасти дитину, що знаходиться у воді? Які інстинктивні реакції потопаючого?
15:36

Коли діти тонуть, дорослі, як правило, знаходяться поруч і не здогадуються про те, що дитина помирає.

Капітан у формі стрибнув з містка, будучи повністю одягненим, і швидко поплив. Як колишній рятувальник, він не спускав очей з жертви, прямуючи прямо до пари відпочиваючих, плаваючих між човном, поставленої на якір, і пляжем. «Мені здається, він думає, що ти тонеш», - звернувся чоловік до своєї дружини. Вони грали у воді, бризкаючи один в одного, і вона час від часу скрикувала, але тепер вони просто стояли на піщаній мілині по шию у воді. «У нас все в порядку, що ж він робить?» - Запитала вона з деяким роздратуванням. «У нас все в порядку!» - Закричав чоловік, помахавши рукою рятівнику, але капітан і не подумав зупинитися. «З дороги!» - Закричав він, пропливши між здивованими власниками човна. Прямо за ними, всього в трьох метрах від батька, тонула їх дев'ятирічна дочка. Коли капітан витягнув її з води, вона розплакалася: «Татку!».

Як капітан, перебуваючи в 15 метрах від відпочиваючих, зрозумів те, чого не зміг зрозуміти батько, перебуваючи всього в трьох метрах від потопаючої дівчинки?

Коли людина тоне, вона не видає різкого і пронизливого крику про допомогу, як вважає більшість людей. Капітана навчили розпізнавати потопаючих професіонали і багаторічний досвід. З іншого боку, батько дівчинки почерпнув інформацію про те, як виглядає потопаюча людина, з телевізійних програм.

Якщо ви проводите час на воді або на березі (а це час від часу роблять всі), ви повинні переконатися в тому, що ви і навколишні вас люди знають, за якими ознаками можна визначити, що людина тоне, ще до того як увійти в воду.

До того як дівчинка зі сльозами закричала: «Татку!», Вона не видала жодного звуку. Як колишній рятувальник берегової охорони, я не був здивований цією історією. Коли людина тоне, це рідко супроводжується якими-небудь звуками.

Розмахування руками, бризки і крики, до яких нас готує телебачення, зустрічаються в реальному житті вкрай рідко.

«Інстинктивна реакція потопаючого» (Instinctive Drowning Response), названа так доктором наук Франческо Піа (Francesco A. Pia), це те, що люди роблять, щоб уникнути фактичного або передбачуваного удушення при зануренні у воду. І виглядає вона зовсім не так, як думає більшість людей. Ніякого розмахування руками, бризок і криків про допомогу. Щоб краще представляти, як тихо і невидовищно виглядає цей процес з берега, подумайте ось про що: серед дітей у віці до 15 років утоплення є другою за поширеністю причиною смерті (відразу після дорожніх аварій), а з приблизно 750 дітей, які потонуть в наступному році, кожен другий потоне на відстані не більше 20 метрів від своїх батьків або інших дорослих. У деяких випадках дорослий навіть буде безпосередньо спостерігати за тим, як дитина тоне, не підозрюючи про те, що насправді відбувається. Потопаючі рідко схожі на потопаючих, і в своїй статті в журналі On Scene, що належить до берегової охорони, доктор Піа докладно описує інстинктивні реакції потопаючого наступним чином:

1. «За винятком рідкісних випадків, що тонуть люди фізіологічно нездатні покликати на допомогу. Дихальна система людини розрахована на дихання. Мова - це її вторинна функція. Перш ніж мова стане можливою, необхідно відновити функцію дихання.

2. Рот потопаючої людини поперемінно йде під воду і з'являється над її поверхнею. Рот потопаючої людини знаходиться над водою недостатньо довго для того, щоб він міг видихнути, вдихнути і покликати на допомогу. Коли потопаюча людина виринає з води, йому вистачає часу, тільки щоб швидко видихнути і вдихнути, після чого він відразу ж знову йде під воду.

3. Тонучі люди не можуть розмахувати руками, щоб привернути увагу. Вони інстинктивно витягають руки в сторони в спробі відштовхнутися від води. Такі рухи дозволяють їм спливти на поверхню, щоб мати можливість дихати.

4. Через інстинктивність реакцій тонучі люди не можуть контролювати рухи руками. Люди, які намагаються утриматися на поверхні води, фізіологічно не здатні перестати тонути і здійснювати осмислені рухи - розмахувати руками, постаратися наблизитися до рятувальників або дістатися до рятувального спорядження.

5. Від початку і до кінця, поки діє інстинктивна реакція, тіло потопаючої людини залишається в вертикальному положенні, без найменших ознак, які підтримують її рухами ніг. Якщо підготовлений рятувальник не витягне її  з води, потопаюча людина може протриматися біля поверхні від 20 до 60 секунд перед тим як повністю піти під воду.

Це зовсім не означає, що людина, що кличе на допомогу і відчайдушно розмахує руками, вас обманює - швидше за все, це напад паніки в воді. Такий напад далеко не завжди передує інстинктивній реакції потопаючого і часто триває зовсім недовго, але на відміну від справжнього утоплення жертви такої паніки на воді здатні допомогти своїм рятівникам - наприклад, вхопитися за рятівний круг.

Коли ви перебуваєте на березі або в воді, вам необхідно звертати пильну увагу на наступні ознаки, які свідчать про те, що людина тоне:

• Голова жертви занурена в воду, а рот знаходиться у самій її поверхні;

• Голова відкинута назад, рот відкритий;

• Скляні, порожні очі не фокусуються;

• Очі жертви закриті;

• Волосся закривають лоб або очі;

• Жертва тримається у воді у вертикальному положенні, не здійснюючи рухів ногами;

• Жертва дихає часто і поверхнево, захоплює ротом повітря;

• Намагається плисти в певному напрямку, але безуспішно;

• Намагається перевернутися на спину;

• Може здатися, що жертва дереться по мотузяній драбині.

Тому, якщо людина падає за борт і все виглядає нормально, не варто заспокоюватися завчасно. Іноді найголовнішою ознакою того, що людина тоне, є те, що він не схожий на потопаючого. Може скластися враження, що він просто намагається втриматися на воді і дивиться на палубу. Як визначити, чи все в порядку? Задайте просте питання: «У вас все в порядку?». Якщо людина вам хоч щось відповість, тоді, можливо, йому нічого не загрожує. Якщо у відповідь на своє питання ви побачите порожній погляд, у вас є всього півхвилини, щоб витягнути жертву з води. І, батьки, запам'ятайте: діти, що грають у воді, шумлять. Якщо вони перестали шуміти, витягніть їх з води і дізнайтеся, в чому справа.

***

Порятунок потопаючої дитини

 Коли звертатися до лікаря

Якщо дитина тоне, викличте невідкладну допомогу якомога швидше. Якщо дитина, витягнута з води, втратила свідомість, якщо вона якийсь час повністю знаходилась під водою або якщо його стан вселяє вам побоювання, викличте невідкладну допомогу. В інших випадках зверніться до лікаря.

Чого не слід робити

Не слід залазити у воду самому, якщо потопаючу дитину можна витягнути з води, простягнувши йому руку або палицю, якщо є можливість врятувати його з човна або кинути йому рятівний круг. Не давайте потопаючій дитині охоплювати вас: вона може затягнути вас під воду.

Що потрібно знати

Потопаюча дитина часто не в змозі покликати на допомогу. При зупинці серця і дихання вживайте заходів по реанімації, навіть якщо дитина дуже довго перебувала під водою. Проводьте реанімацію до прибуття лікаря або до тих пір, поки дитина не почне дихати самостійно.

Якщо дитині менше 1 року, див. «Зупинка серця і дихання у дитини до 1 року» , якщо дитині від 1 до 8 років, див. «Зупинка серця і дихання у дитини 1-8 років» , якщо дитині більше 8 років, див . «Зупинка серця і дихання у дитини старше 8 років» .

 1. Якщо дитина в межах досяжності, опустіться на коліна або ляжте у кромки води і простягніть йому руку або який-небудь предмет (жердина, весло, рушник). 

2. Якщо дитина далеко від берега, киньте йому плавучий предмет (дошку, рятувальний круг).

Найкраще кинути дитині плавучий предмет на мотузці: тоді ви зможете підтягнути дитину до берега. Постарайтеся кинути предмет далі того місця, де тоне дитина, ви зможете підтягнути його.

  

3. Якщо, залишаючись на березі, допомогти дитині не можна, увійдіть в воду і простягніть йому який-небудь предмет.

Підтягніть дитину до берега.

  

 4. Якщо потрібно підпливти до дитини, не втрачайте з уваги те місце, де ви бачили її востаннє; візьміть з собою в воду предмет, за який дитина могла б ухопитися, - не давайте йому охоплювати вас. 

  

5. Якщо дитина не дихає, приступайте - по можливості прямо у воді - до штучного дихання рот в рот. Перевірте у дитини пульс і при необхідності приступайте до реанімації:

 

   

6. Якщо у дитини блювота, поверніть її голову набік і видаліть з рота блювотні маси. 

  

7. Якщо дитина дихає, перенесіть її в тепле місце, зніміть з нього мокрий одяг, загорніть в ковдру і викличте лікаря. 

 

Категория: Полезно знать | Просмотров: 626 | Добавил: ayverso | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
avatar
Copyright Ayverso© 2024
Поиск
Поиск на сайте


1

Категории
Детские стихи [9]
Кулинария [259]
Спорт [358]
Музыка и шоубизнес [367]
Наука и образование [983]
Технологии [508]
Это интересно [1153]
Здоровье [134]
Юмор [56]
Полезно знать [750]
Политика и другое [554]
Гороскоп [51]
Киномир [141]
Криминал [2]
Происшествия [356]
Экономика [481]
Женская жизнь [417]
Медицина [665]
Киевский регион [412]
Психология [172]
Развлечения [26]
Обуховские новости [284]
Тесты, программы [284]
Техника [157]
Нежин [74]
Календарь
«  Июль 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Поиск
Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України


Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки

Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта