Четверг, 25.04.2024, 07:31


Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Главное меню

Главная

Гороскоп
Детские стихи
Женская жизнь
Киевский регион
Киномир
Криминал
Кулинария
Медицина
Здоровье
Музыка и шоубизнес
Наука и образование
Нежин
Обуховские новости
Полезно знать
Происшествия
Психология
Политика и другое
Развлечения
Спорт
Тесты, программы
Технологии
Техника
Экономика
Это интересно
Юмор
Видео

Визитка сайта

Каталог файлов

Каталог статей

Блог

Фотоальбомы

Форум

Гостевая книга

Каталог сайтов

Обратная связь

 
Информеры

Погода в Обухове на неделю


Онлайн всего: 34
Гостей: 34
Пользователей: 0



Рейтинг@Mail.ru
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 
Отправка SMS
Отправить SMS бесплатно
 
Архив записей
 
 
Главная » 2017 » Сентябрь » 2 » Що робити, якщо директор школи справжній самодур
Що робити, якщо директор школи справжній самодур
08:39

Для педагога посаду директора школи – це вершина кар’єри. Отримавши омріяну владу, багато директора буквально «сходять з розуму» і починають тероризувати дітей, вчителів та батьків своїми необґрунтованими причіпками. Тільки спільними зусиллями можна зрушити справу з «мертвої точки» і змусити чиновників прислухатися до скарг потерпілих від директора-самодура людей.

Батькам

Батьки і батьківський комітет може надати на директора великий вплив. Школа надає дітям послуги освіти, та споживачами цих послуг є саме батьки. Батьки мають право і повинні перевіряти призначення здаються «на ремонт» грошей, рівень організації навчального процесу, ступінь безпеки перебувають у школі дітей.

Якщо батьків щось не влаштовує, вони мають повне право на те, щоб поскаржитися в міський (районний) відділ освіти. Чиновники зобов’язані прийняти скаргу до розгляду та адекватно відреагувати. Якщо реакції немає, продовжуйте скаржитися. Збирайте підписи в класі і в школі, підключайте класного керівника.

Навіть якщо вчитель побоїться відкрито виступити проти директора-самодура, то він напевно зможе дати вам слушну пораду. Дійте, не опускайте руки, і результат не змусить себе довго чекати: в кінці кінців, чиновники зрозуміють, що їм вигідніше позбутися від недбайливого директора, ніж роками терпіти напливи батьківських скарг.

Подати скаргу можна і через інтернет. На сайті Міністерства освіти існує спеціальна форма, заповнивши яку, ви зможете подати скаргу у вищу інстанцію безпосередньо, минаючи місцевих чиновників. Також скаргу можна подати прямо на сайті президента, відправивши обіг через систему контактів. Всі ці звернення розглядаються в обов’язковому порядку.

Вчителям

Не варто дорікати вчителів у тому, що вони не ведуть активних бойових дій проти директора школи. Вчителі – це в основному жінки, обтяжені родинами і побоюється звільнення. Педагогічна освіта заганяє їх у вузькі рамки вибору роботи, і виходити з цих рамок їм нікуди: не йти ж у продавці  після п’яти років інституту.

Проте бувають такі директори-самодури, які і боязких вчителів виводять з себе. Вони звільняють наліво і направо, чіпляються, змушують працювати понад норму, відбирають годинник. Самодури не терплять інакомислячих і позбавляються від тих, хто ускладнює їм життя. Перемогти такого директора поодинці неможливо.

Залишається два варіанти: або йти з школи (поки не звільнили), або знаходити однодумців і вести підпільну діяльність. «Закидати вудку» в учительській для пошуку скривджених директором треба дуже обережно, щоб не викликати підозр. В новітній історії існують непоодинокі випадки, коли вчителі, об’єднав свої зусилля з батьками, вдало скидали з посади директора-самодура.

*****

Методи протистояння начальникам-самодурам

Начальники бувають різні: розумні і дурні, добрі і злі, хитрі і не дуже. На жаль, трапляються й справжні «відморозки», які вирішили чомусь, що посада і соціальний статус дозволяють їм принижувати гідність тих, хто залежить від них в тій чи іншій мірі. Що поробиш, гроші і влада часто псують людей. Не варто пасувати перед великими босами, якы обзивають Вас останніми словами, бризкають слиною і тупотять ногами від люті. Потрібно вміти з ними розмовляти. І не забувати при цьому про свої інтереси. Існують стратегії поведінки, розроблені психологами спеціально для таких випадків. Якщо цілування начальства кудись нижче спини - це не Ваш стиль, прочитайте уважно цю статтю.

Ви можете стати об'єктом зневаги або приниження за те, що прийшли на роботу без краватки; за те, що ненавмисно запізнилися; за те, що не зрозуміли наказу, який Вам дали і т.д. Найпоширеніша ситуація - Ви допустили якусь помилку. Ваш керівник виявив її і дає Вам знати, що Ви не повинні були так поступати, що Ви нікуди не годитеся і т.п. Робиться це в грубій і образливій манері, дуже часто при свідках. На жаль, багато керівників розглядають можливість вказати підлеглому на його промахи як зайвий привід показати свою перевагу. Вони обожнюють акцентувати на цьому увагу, смакувати прорахунки співробітника, принижуючи тим самим його як особистість.

Ваші можливі дії: 

Варіант 1.  Звичайно ж, замість того, щоб вислуховувати начальницьке марення, завжди можна у відповідних виразах заявити вголос, що Вам з таким босом не по дорозі. Після чого, природно, залишається лише покинути роботу з гордо піднятою головою.  

Варіант 2.  Ви спалахуєте і відповідаєте в стилі «сам дурень»: говорите, що він не має права Вас критикувати, тому що сам робить помилки, сам спізнюється і т.д. І взагалі - Ви кваліфікований фахівець і здатні впоратися з роботою без його вказівок.

Це поганий вибір. Боси не люблять, коли підлеглі вказують на їх недоліки, особливо публічно. Тому результат прогнозувати не беруся. Швидше за все, буде той же, що і в п.1. Роботу Ви втратите.

Варіант 3.  Ви падаєте на коліна, рвете сорочку на грудях, посипаєте голову попелом, смиренно вибачаєтеся і просите змилувався над Вами. Після чого говорите, що жалкуєте, що це було нерозумно з Вашого боку і що це більше ніколи не повториться.

Цей варіант трохи краще попереднього. Змінивши гнів на милість, бос може дарувати Вам своє прощення. Погано тільки одне. Якщо у Вас є хоч крапля власної гідності, Ви довго не зможете позбутися відчуття, що про Вас витерли ноги. Крім того, покірно приймаючи приниження в свою адресу, Ви визнаєте власну нікчемність. Демонструючи відсутність гордості і самоповаги, Ви ризикуєте, що не тільки керівник, але і Ваші колеги-товариші по службі в результаті перестануть з Вами рахуватися. Справа в тому, що в організаціях дуже розвинений феномен наслідування. І якщо авторитетний лідер або начальник, не дай Бог, вибере Вас «хлопчиком (дівчинкою) для биття», рано чи пізно його поведінку почнуть копіювати інші співробітники. Зграя слідуэ за своїм ватажком - про це знали ще древні.

Варіант 4.  По-перше, найкраще дати босові висловитися, тобто «випустити пар», перш ніж намагатися відповісти. Дочекайтеся моменту, коли він буде здатний Вас вислухати. Далі Ви визнаєте, що зробили помилку, що шкодуєте про це і наступного разу будете більш уважні. Після чого додаєте, що Ваш начальник (начальниця) говорить в досить різкому тоні, і Ви не бачите необхідності в цьому. По-друге, найкраще з'ясовувати стосунки з начальником в конфіденційній обстановці.

І ще: не намагайтеся ставити начальнику ультиматуми типу: «Якщо це ще раз повториться, я відразу ж звільняюся». Боси терпіти не можуть, коли підлеглі ставлять їм умови. Зрештою, написати заяву про звільнення Ви завжди зможете і без китайських попереджень. Краще просто скажіть, що такий стиль поведінки заважає Вам зосередитися на свої службові обов'язки. Після чого чемно, але твердо попросіть боса стримати свій запал.

Звичайно, існує ризик, що Ви будете звільнені, навіть якщо висловите заперечення в коректній формі. Зустрічаються боси-психопати, які не терплять будь-яких проявів самоповаги з боку своїх підлеглих. До них потрібен дещо інший підхід. Але більшість керівників з повагою ставляться до тих співробітників, які чесно висловлюють власну думку в належній - впевнено і в коректній формі, не зачіпаючи при цьому самолюбство свого начальника.

*** 
Приниження можуть приймати не тільки словесно-агресивну форму. Не менш образливо і т.зв. пасивно-зневажлива поведінка. Це і образливі жарти, і іронічні зауваження на Вашу адресу, і саркастичні посмішки, і ввічливо-зневажливий тон розпоряджень, і зневажливі нотки в голосі Вашого боса ... Все це робиться з метою принизити Вас, однак робиться в завуальованій манері і як би мимохідь .

У подібних випадках не слід робити вигляд, що не помічаєш приниження. Якщо Ви промовчите, Ви як би даєте згоду ставитися до Вас таким же чином і в майбутньому, визнаєте право боса вважати Вас чимось незначним, не вартим особливої ​​уваги і, тим більше, поваги.

У таких ситуаціях допомагає наступна стратегія. Не намагайтеся придушити Ваші почуття. Скажіть, що Вас турбує така поведінка боса, що Вам зовсім не подобаються жарти на Вашу адресу. Прямо запитаєте його, що це означає.

Коли Ви шукайте роз'яснення, у Вас з'являється можливість «поставити на місце» Вашого візаві. Тобто Ви зловили його (її) на не зовсім чесній грі, вимагаєте пояснень і даєте зрозуміти, що з Вами слід поступати як з рівним. Причому, Ви це робите в коректній і впевненій манері, тому хороші відносини між Вами і босом цілком можуть налагодитися.

*** 
Однак є боси, застосовувати до яких перераховані вище стратегії не тільки малоефективно, а й небезпечно. Зазвичай це начальники з вкрай неврівноваженим темпераментом і надмірною збудливістю, яка регулярно знаходить вихід у спалахах неконтрольованих емоцій: від «тихого самодурства» до диких припадків. З'ясовувати з ними відносини в такі моменти - значить, накликати на свою голову велику біду.

Як не дивно, таких начальників часто люблять і поважають підлеглі. Це класичний тип «батька-директора». У нього всі вірять. Він - незаперечний лідер. Працівники ставляться до нього не інакше, як до благодійнику. І на це є причини. Він карає і заохочує на свій розсуд, як правило, не любить звільняти за скороченням штатів ( «краще бідніше, але разом»), кожен може звернутися до нього з особистою проблемою. За це йому прощають багато: помилки, шкідливі звички, грубість.

Але коли він збуджений - краще триматися від нього подалі. Якщо його нерви на межі, він влаштовує прочуханку кожному, хто попадеться йому під гарячу руку. І при цьому не особливо церемониться у висловлюваннях. Правда, він швидко про це забуває. Тому в такі моменти корисно згадати стару солдатську мудрість: «Подалі від начальства - ближче до кухні». Намагайтеся не потрапляти йому на очі деякий час, і конфлікт буде гаразд сам собою.

Набагато небезпечніше інший тип начальників - психопати-садисти, вони ж «класичні» самодури. На відміну від попередніх, ці принижують підлеглих не в пориві неконтрольованого гніву, а свідомо і цілеспрямовано, для власного задоволення. І якщо такий начальник вибере Вас своєю жертвою, тихенько відсидітися в куточку Вам не вдасться.

Соціальних психопатів на керівних посадах сьогодні зустрічається досить. На жаль, теперішнє життя в нашій країні до того всіляко розпорядженні. Вони характеризуються відмінними «бійцівськими» якостями, повною відсутністю докорів сумління, марнославством і некритичність в оцінці власних вчинків. Плюс постійно присутній синдром підозр всіх і вся у всіляких підступи. Властива таким типам нахабство (сильний тип нервової системи!) В поєднанні з непогрішною упевненістю в собі зазвичай паралізує волю і здатність до опору у жертви. До того ж, у них добре розвинене чуття на людей, які психологічно слабкіше їх. А добре розвинена інтуїція дозволяє уникати справжніх бійців, здатних гідно відповісти на такий стиль «керівництва». Всі ці якості дозволяють соціальним психопатам досягати значних кар'єрних висот.

Встановлено, що психотип начальника-самодура, як не дивно, майже повністю збігається з психотипом ... серійного вбивці. Це одного поля ягоди. Тільки один отримує найвища насолода, проливаючи ріки крові, а інший прагне «пити» її по краплині, день у день терзая і принижуючи підлеглих. У обох первинні мотивації - сексуальна хіть, хвороблива агресивність або жага помсти, вигадливо трансформуються в насолода перемогою і бажання керувати людьми. 

Найголовніше - навчитися струшувати з себе той липкий страх, яким Вас будуть намагатися обмазати. Начальник-садист завжди намагається поставити свого підлеглого не просто в залежність, а в залежність тривожну, і якщо вдається, то цю тривогу він доводить до судом. Не піддавайтеся. І поменше вступайте з ним в словесні перепалки. Такі начальники - досвідчені демагоги і блискучі оратори, безпардонно і вміло збивають з пантелику опонента. У них добре відпрацьована техніка ведення розмови. Вони вміють одним зауваженням збити з пантелику співрозмовника, перешкодити розвитку думки, якщо ця думка з якихось причин їм не подобається. До того ж, у таких босів дуже збочена логіка мислення: «Якщо співробітник мені суперечить - значить, не боїться. Чи не боїться - значить, не поважає ». Тому ті, хто не боїться відкрито заперечувати начальнику, на такій фірмі довго не затримуються.

А захиститися від начальників-психопатів простіше простого. Якщо Вам дуже докучають страхітливі «танці» Вашого боса, треба всього лише подумки поставити стінку між ним і собою. Створіть між вами екран. Для цього слід уявити непробивну стіну. З чого Ви її спорудити - справа Вашої уяви. Із цегли, сталі, броньованого скла, просто щільного повітря, магнітного поля ... І Ви раптом побачите, як  великий бос стане Вам абсолютно байдужий.

У цьому випадку зміна разюча. Вони раптом стають ввічливими і спокійними. Навіть доброзичливими. Найчастіше у них виникає непідвладне їм почуття поваги до людини, якого вони не можуть «пробити».

Ще психологи радять накривати таких босів уявним стаканом. Але це вже не зовсім гуманно - вони починають відчувати себе дуже незатишно, нервують і, відчуваючи своє безсилля перед Вами, починають зганяти злість на інших співробітників.

Навчіться викликати в своїх відчуттях такі спокійні байдужість і включайте її тоді, коли Вам це треба. 

За матеріалами: псифактор, полінет
 

Категория: Полезно знать | Просмотров: 759 | Добавил: ayverso | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
avatar
Copyright Ayverso© 2024
Поиск
Поиск на сайте


1

Категории
Детские стихи [9]
Кулинария [259]
Спорт [358]
Музыка и шоубизнес [367]
Наука и образование [983]
Технологии [508]
Это интересно [1153]
Здоровье [134]
Юмор [56]
Полезно знать [750]
Политика и другое [554]
Гороскоп [51]
Киномир [141]
Криминал [2]
Происшествия [356]
Экономика [481]
Женская жизнь [417]
Медицина [665]
Киевский регион [412]
Психология [172]
Развлечения [26]
Обуховские новости [284]
Тесты, программы [284]
Техника [157]
Нежин [74]
Календарь
«  Сентябрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Поиск
Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України


Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки

Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта