Ковбаси на Львівщині без ГМО, а от хліб та булки містять трансгени, – СЕС
Протягом минулого року в лабораторії Львівського обласного
центру Держсанепідслужби України було проведено дослідження 255 проб
харчових продуктів. У 2,7% проб було виявлено вміст ГМО.
Про це сьогодні під час прес-конференції на тему: «ГМО в
Україні: правда і міфи по-львівськи» сказав головний спеціаліст
управління Держсанепідслужби у Львівській області Мирослав Гушул.
«Вміст ГМО виявили у семи зразках хлібобулочних виробів.
Найімовірніше, у їх виробництві використовувалася генетично модифікована
соя, яка є поширеною добавкою», – сказав Мирослав Гушул.
Як зазначив фахівець, генно-модифіковані організми виявили у
продукції малих пекарень, які, очевидно, намагаються зекономити, купуючи
дешеву сировину. Щоправда, які саме виробники це були, Мирослав Гушул
не уточнив.
«Ці виробники отримали попередження і вже під час повторного
проведення досліджень генетично модифікованих організмів не містили», –
сказав він.
За словами головного спеціаліста, хлібобулочні вироби – єдині, в
дослідженні яких виявили трансгени. Натомість у сосисках та ковбасі ГМО
не знайшли.
«Лабораторія минулого року дослідила 46 зразків ковбасних виробів, що
виробляються на території Львівської області (здебільшого, це були
варені ковбаси, адже згідно з рецептурою туди входить соя). В жодному
зразку не було виявлено вмісту генно модифікованих організмів. Також
досліджували три зразки виробів з посіченого м’яса (пельменів). Там ГМО
також не виявили», – сказав головний спеціаліст управління
Держсанепідслужби у Львівській області.
Загалом, лабораторія досліджувала продукти з різних районів
Львівської області, які відповідно до Наказу Міністерства охорони
здоров’я входять до переліку продуктів, щодо яких здійснюється контроль
вмісту ГМО (соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя,
цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, рис, а також
продукти, які вироблені з даних культур, продукція дитячого харчування і
сировина для неї, харчові продукти для дієтичного споживання та
дієтичні добавки, а також закваски, дріжджові культури та продукти, що
їх містять).
Фахівець також зазначив, що протягом останніх п’яти років у
дослідженнях, які проводив «Укрметртестстандарт», ГМО здебільшого
виявляли у продуктах, до складу яких входять соя та кукурудза. Зокрема,
це кукурудзяна мука, ковбасні вироби, пельмені, соєве молоко, цукерки,
шоколад та торти.
Джерело
|