Пятница, 19.04.2024, 04:21


Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Главное меню

Главная

Гороскоп
Детские стихи
Женская жизнь
Киевский регион
Киномир
Криминал
Кулинария
Медицина
Здоровье
Музыка и шоубизнес
Наука и образование
Нежин
Обуховские новости
Полезно знать
Происшествия
Психология
Политика и другое
Развлечения
Спорт
Тесты, программы
Технологии
Техника
Экономика
Это интересно
Юмор
Видео

Визитка сайта

Каталог файлов

Каталог статей

Блог

Фотоальбомы

Форум

Гостевая книга

Каталог сайтов

Обратная связь

 
Информеры

Погода в Обухове на неделю


Онлайн всего: 5
Гостей: 5
Пользователей: 0



Рейтинг@Mail.ru
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 
Отправка SMS
Отправить SMS бесплатно
 
Архив записей
 
 
Главная » 2016 » Август » 14 » Сьогодні свято - Перший медовий Спас
Сьогодні свято - Перший медовий Спас
09:24

Медовим Спасом в народі називають православне свято в перший день Успенського посту , встановлений в ІХ столітті на честь вознесення Древ Хреста Господнього .

В це свято прийнято ходити до церкви з «Маковейчиком» - букетом, який ви збираєте своїми руками. Кожна квітка в ньому має особливе значення, тому люди вірять, що букет на Маковея принесе їхній родині здоров'я, благополуччя і подбає про процвітання господарства. 

В Константинополі з давніх років існував звичай проносити Чесне Древо Хреста на вулицях міста. Вважалося, що це захистить мешканців від усіляких хвороб. До дня Успіння Пресвятої Богородиці Древо Хреста було доступно всім християнам для поклоніння. В нас свято стали відзначати з кінця 15 століття. З цього дня — рівно через місяць після закінчення Петрового посту — починається Успенський піст , що передує великі свята Преображення Господнього та Успіння Божої Матері. Основні віхи Успенського поста — три свята, три Спаси: Всемилостивого Спасителя (Медовий Спас), Преображення Господнє ( Яблучний Спас ) та перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа (Горіховий Спас). Успенський піст не такий суворий, як Великий, але суворіший, ніж Петрів і Різдвяний пости. В понеділок, середу і п'ятницю наказує харчуватися сухоїжею, у вівторок і четвер можна їсти відварені овочі, але без масла, яке дозволено лише по суботніх і недільних днях. До речі, до свята Преображення Господнього (він же-Яблучний Спас) церква рекомендує утримуватися від яблук і винограду. У деяких місцевостях Перший Спас іменувався також Мокрим. В цей день відбувався чин водосвяття, для чого служителі церкви вирушали до джерел, озер та річок. Селяни вважали корисним купання в освячених водах. Ну, а найбільш відома назва — Медовий Спас — йде від звичаю підрізати, або заламувати, стільники саме в цей час. Говорили, що якщо бджолярі не розкриють стільники і не отримають мед, то його витягнуть сусідські бджоли. Бджолярі суворо дотримувалися звичаю приносити в цей день у церкву свіжозібраний мед для освячення. Крім того, селяни несли в церкву насіння і овочі, які освячували як перші плоди літніх робіт.

У південних регіонах освячують також макові головки, тому свято набуло ще одну назву — Маковий Спас. В цей день готували різні страви з використанням маку, наприклад, булочки і пиріжки, а також маківники. Ці ласощі робилися так: варять мед і знімають з нього піну, потім кладуть мак і тримають на вогні, поки маса не загусне; після цього її вивалюють на стіл і, остудивши, ріжуть на тонкі скибочки. Мак наділяли і надприродними властивостями. Вважалося, що якщо обсипати насінням дикого маку будинок, жодна відьма в нього не проникне.

З Медового Спаса селяни починали розорювати поля під озимі, обробляти клуні до зими, очищати гумна. Коли сіяли озиме жито, стягували з печі самого старого орача в селі і вели в поле, щоб він кинув у землю першу жменю зерна. «Посій ти, дідусь, першу жменьку на твоє старече щастя!», - просили селяни.

З посівом озимих були пов'язані різні приказки і прикмети: «Коли сієш хліб в погоду, більше народиться приплоду»; «В дощі не можна сіяти жита; як намочило голоблі — так і їдь додому»; «Паші під озимі і готуй клуні». Також говорили, що якщо під час дозрівання малини перші ягоди вродили великими, то жито слід сіяти раніше; якщо ж ягоди дрібні — то краще посів відкласти. Якщо чоловіки в цей час були зайняті в полях, то жінки і діти йшли в ліс заготовляти малину. Вона, по-перше, була улюбленим напоєм наших предків, по-друге, вважалася одним з найбільш корисних лікарських рослин, відмінно допомагає при застуді. Поспішали також зібрати ягоди черемхи, які сушили на зиму; цю ягоду застосовували як в'яжучий, сечогінний і потогінний засіб. Іменини в цей день Олександр, Дмитро, Леонтій, Софія, Тимофій, Федір.

***

З чого складається букет на Маковея?

Компонувати букет на Маковея своїми руками - це важлива традиція наших предків, які вірили, що без нього не буде процвітати господарство. Тому в букети, які називають «маковійчики», збирали якомога більше квітів, які ростуть на наших землях.

А тепер поговоримо про склад букета на Маковей. Всі квіти повинні бути вирощені у нас і знайомі кожному з дитинства. Не варто додавати в «Маковейчик» красиві імпортні квіти, які нібито прикрасять композицію - це неправильно. Нехай квітів буде менше, зате всі вони виросли на рідній землі. Вважається, що в кожен букет на Маковея необхідно покласти стиглу головку маку.

З яких квітів можна зробити «маковійчики»:  айстри,  жоржини,  Чорнобривці,  Барвінок,  гвоздики,  деревій,  володушка,  м'ята, базилік, чебрець, Любисток, полин, Стиглі головки маку.

Категория: Это интересно | Просмотров: 502 | Добавил: ayverso | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
avatar
Copyright Ayverso© 2024
Поиск
Поиск на сайте


1

Категории
Детские стихи [9]
Кулинария [259]
Спорт [358]
Музыка и шоубизнес [367]
Наука и образование [983]
Технологии [508]
Это интересно [1153]
Здоровье [134]
Юмор [56]
Полезно знать [750]
Политика и другое [554]
Гороскоп [51]
Киномир [141]
Криминал [2]
Происшествия [356]
Экономика [481]
Женская жизнь [417]
Медицина [665]
Киевский регион [412]
Психология [172]
Развлечения [26]
Обуховские новости [284]
Тесты, программы [284]
Техника [157]
Нежин [74]
Календарь
«  Август 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск
Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України


Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки

Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта