Главная » 2017»Март»19 » Шкільний обід, як період навчання в школах Японії
Шкільний обід, як період навчання в школах Японії
11:57
У статті розміщено відеофрагменти із навчального процесу, які відбуваються у школах Японії. Із цього фільму можна дізнатися про те, як дітей, привчають культурі поведінки у їдальнях.
При відвідуванні їдальні кожен вихованець має принести з собою всі необхідні речі: палички,зубну щітку, чашку та носову хустинку. Всі ці речі розташовують в окремому пакеті та прикріплють на шкільній сумці.
Заходячи в їдальню кожен учень має вдягнути спеціальний одяг, який складається з білого халату, шапочки та маски.
Приготування їжі відбувається в кухонних приміщеннях з використанням того ж спецодягу всіма кухонними працівниками. Готову їжу насипають у окремий посуд - лотки, каструлі тощо. Кожен клас має свій пересувнний столик, куди все це ставлять. Крім цього в контейнерах розміщають комплекти посуду та напої.
Цей столик подається працівником кухні до спеціальної кімнати, що знаходиться поблизу навчальних приміщень.
Після короткого інструктажу діти мають прийняти все зайве зі своїх столиків. Вони йдуть та миють руки. Повернувшись йде період приготування стола до обіду. На столі накритою невеличкою скатертинкою розкладають хустинку, палички, чашку та зубну щітку, які взято з дому. Потім вдягають одяг (халат, шапочку-берет, маску).
Визначають осіб, які будуть насипати приготований обід. Ці особи обробляють руки стерилізаційним гелем з баночки та під керівництвом вчителя йдуть за контейнерами. Отримавши їх, вони несуть це все до класної кімнати. Для кожного класу отримання посуду - це певний ритуал (промовляння слів, поклони та інше). Якщо в класі дівчатка, то столик-візок до класу перевозять гуртом.
Відповідальні спочатку розставляють напої та хліб. Інші накладають окремі блюда в посуд, який розташовано на підносі. Та розносять по окремих столиках.
Бажають один одному приємного апетиту та приступають до обіду.
Відповідальні за роздачу обідають за окремим столом разом. Проводять невеликий інструктаж про те, що потрібно брати першим, яких правил дотримуватися.
В залежності від блюда їжу приймають ложкою або паличками. Вчитель слідкує за процесом та демонструє, як слід користуватися столовими приладами.
Після закінчення обіду всі учні розбирають паперові пакети та складають на краю стола. Приступають до чищення зубів. Розкладають грязний посуд окремо кожен. Розібрані паперові коробочки з під соку, кефіру чи молока промиваються та розташовуються в окремих сміттєвих мішечках. Посуд знову поміщають в контейнери та відносять у великі ванночки, де його миють. Чистий посуд ставлять у контейнер та розміщують на столиках -візках. Потім його забирають працівники.
Діти повертаються до кімнати та приступають до прибирання. І вже скоро приміщення готове до іншого навчального процесу.