Вторник, 16.04.2024, 22:00


Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Главное меню

Главная

Гороскоп
Детские стихи
Женская жизнь
Киевский регион
Киномир
Криминал
Кулинария
Медицина
Здоровье
Музыка и шоубизнес
Наука и образование
Нежин
Обуховские новости
Полезно знать
Происшествия
Психология
Политика и другое
Развлечения
Спорт
Тесты, программы
Технологии
Техника
Экономика
Это интересно
Юмор
Видео

Визитка сайта

Каталог файлов

Каталог статей

Блог

Фотоальбомы

Форум

Гостевая книга

Каталог сайтов

Обратная связь

 
Информеры

Погода в Обухове на неделю


Онлайн всего: 6
Гостей: 6
Пользователей: 0



Рейтинг@Mail.ru
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 
Отправка SMS
Отправить SMS бесплатно
 
Архив записей
 
 
Главная » 2022 » Февраль » 6 » Зелений тариф для домашніх СЕС: Як заробити у 2022 році?
Зелений тариф для домашніх СЕС: Як заробити у 2022 році?
14:28

У 2021 році українці встановили рекордну кількість домашніх сонячних електростанцій – майже 15 тисяч. Це вдвічі більше, ніж у 2020 році. А загалом по країні таких станцій вже близько 45 тисяч. 

«Головна перевага – я не хвилююся, скільки коштує електроенергія, яку споживаю: 1,68 грн чи 6 грн. З мене вираховують не грошима, а кіловатами», – говорить власник домашньої СЕС Павло Щегарьов. Крім покриття власного споживання сонячні станції дають можливість населенню заробляти на продажу електроенергії державі за зеленим тарифом – до $6000 на рік. Така інвестиція в кілька разів вигідніша, ніж вклад у банку.

Однак доступна вона не всім – не кожен приватний будинок підійде, щоб на його даху чи поряд з ним встановили сонячні панелі. Kosatka.Media поспілкувалась з власником домашньої СЕС та кількома підприємцями, які їх встановлюють, та детально пояснює, як підключити зелений тариф, які дозволи потрібні, чи вигідно встановлювати сонячну станцію у 2022 році та скільки можна заробити на зеленому тарифі в Україні.

Який зараз зелений тариф?

Зелений тариф в Україні один із найвищих у Європі. Це дозволяє домашнім СЕС окуповуватися за 4-5 років, а потім забезпечувати домогосподарства електроенергією та приносити чистий прибуток. Раз на кілька років зелений тариф знижується. Але з моменту підключення СЕС ставка «закріплюється» за нею та не змінюється до 31 січня 2029 року.

Ставки на продаж електроенергії за зеленим тарифом: підключення в 2020-2024 роках – €0,163/кВт-год; підключення в 2025-2029 роках – €0,146/кВт-год. Всі умови та гарантії для інвесторів зафіксовані в Законі України «Про альтернативні джерела енергії».

Важливо: зелений тариф прив’язаний до євро, але виплати здійснюються в гривні. НКРЕКП періодично коригує «гривневий еквівалент» тарифу відповідно до коливань валютних курсів. Таким чином власників СЕС захищають від інфляції гривні. Так, якщо на початку 2022 року встановити домашню СЕС потужністю, яка не перевищує 30 кВт, зелений тариф буде 500,50 коп/кВт·год (без ПДВ) (згідно постанови НКРЕКП №3026 від 30.12.2021).

 Де можна встановлювати сонячні панелі

Закон дозволяє населенню встановити сонячну електростанцію потужністю максимум 30 кВт. Її можна розташувати як на даху приватного будинку, так і на землі біля нього. Вимоги такі: Будинок повинен бути житловим приміщенням, введеним в експлуатацію, перебувати у приватній власності того, хто встановлює СЕС. Земельна ділянка – під житлову забудову (цільове призначення 02.01).

На ній повинен бути об’єкт житлової нерухомості (будинок, літня кухня), який приєднано до електромережі. За однією юридичною адресою можна встановити 1 сонячну електростанцію. Якщо, наприклад, один приватний будинок має кількох власників зі своїми адресами (наприклад, будинок №10/1, №10/2), у кожного є свій електричний лічильник, то на одній ділянці/будинку можна встановити кілька СЕС по 30 кВт.

Теоретично можна у якомусь селі викупити будинки хоч на цілій вулиці та встановити біля кожного з них по станції. Питання лише у тому, щоб ці ділянки охоронялись, а обленерго могло підключити ці станції. Як підключити зелений тариф Встановлення сонячної електростанції складається з двох процесів: підготовки документів та будівництва станції. Вони можуть йти паралельно.

Крок 1: Визначити, яка потужність СЕС вам потрібна, та де можна встановити панелі

Кожна домашня СЕС робиться за індивідуальним проектом. Він повинен враховувати географічні особливості вашого регіону, кут нахилу даху (якщо панелі ставляться на нього), наскільки місце затінене. Розробкою проекту займаються приватні компанії (так звані інсталятори). У них же потім можна замовити обладнання для СЕС та його монтаж. Вони повинні дати три висновки: чи можна технічно встановити на вашій ділянці СЕС, яку площу вона займатиме; чи відсутні юридичні перешкоди;  якою буде вартість проекту, який прибуток він приноситиме, за який час окупиться.

Вартість розробки дизайн-проекту складає 2-3 тис грн (залежить від технічних побажань власника СЕС та того, як далеко треба їхати фахівцям). Але більшість компаній-інсталяторів включають цю ціну у загальну вартість СЕС. 

Коли станцію поставити неможливо:

Ділянка затінена сусідніми будинками, деревами (або розміщена в низині).

Нераціонально ставити СЕС біля промислових об’єктів, від яких багато пилу (знижуватиметься ККД панелей, їх доведеться часто мити).

Недостатньо площі.

Зазвичай замовники хочуть будувати СЕС максимальної потужності на 30 кВт. Для неї потрібно мати дах 150 м2, орієнтований у південному напрямку. Якщо це наземна конструкція, потрібно близько 4 соток землі. Якщо площі не вистачає, можна ставити станцію меншої потужності.

Юридичні обмеження.

Для отримання зеленого тарифу потрібно, щоб фізична особа, громадянин України, була власником будинку та земельної ділянки під ним.

Власник будинку є власником рахунку в обленерго, а також є підписантом у договорі на зелений тариф.

Встановленню СЕС можуть завадити неприватизовані земельні ділянки, нюанси з орендою, зі спадщиною (люди не вступили в спадщину, а тому не є власниками будівель, у яких проживають).

Крок 2: Замовити в обленерго технічні умови на потужність, яка необхідна для станції

  Встановлення СЕС вимагає збільшення договірної потужності електропостачання вашого будинку. Від неї залежить максимальна потужність усіх електричних пристроїв, які можуть бути підключені одночасно. Якщо ваша електростанція на 20 або 30 кВт, договірну потужність треба збільшити на стільки ж. Інакше сонячна електростанція не буде прийнята в експлуатацію з боку обленерго.

Потрібно написати заяву в обленерго (він же оператор системи розподілу, ОСР) на збільшення технічних умов на величину потужності вашої СЕС.

Зразок заяви та перелік необхідних документів можна знайти на сайті вашого обленерго. Вартість послуги відрізняється по областях (між деякими областями – в рази). В середньому для 30-кіловатної станції це коштує 50-60 тис. грн. Також вартість підключення відрізняється в місті і селі. 

На сайті НКРЕКП за допомогою калькуляторів можна розрахувати орієнтовний розмір плати за стандартне та нестандартне приєднання СЕС. Це тривала процедура.

Закон зобов’язує обленерго збільшувати договірну потужність впродовж 60 днів, але на практиці це може затягнутися до півроку і більше (у деяких випадках це справді важко зробити технічно).

Фахівці, які займаються встановленням СЕС, радять орієнтуватися на строк від трьох місяців. Лайфхак: перед подачею заяви можна підійти на прийом до головного інженера вашого відділу електромереж та попросити сказати, за який реальний час це може бути зроблено. Відмовити у збільшенні договірної потужності обленерго не може. 

Крок 3: Замовити обладнання, збудувати станцію

Після того, як обленерго відповість, що в 60-денний термін виконає роботи на мережі, можна переходити до будівництва сонячної станції. Станом на лютий 2022 року середньоринкова ціна будівництва 1 кВт електростанції у компаній-інсталяторів складає $800. Відповідно, вартість СЕС на 20 кВт – $16000, на 30 кВт – $24000. Ціна може відрізнятися залежно від транспортних витрат, матеріалів та місця, де розташовуються панелі (на наземній конструкції чи на даху).

Будівництво 30-кіловатної станції «під ключ» в середньому триває 10 робочих днів.

Крок 4: Підписати договір на підключення зеленого тарифу та запустити СЕС

Після того, як сонячну станцію збудували, а обленерго збільшило договірну потужність, слід звернутися до обленерго із заявою про підключення СЕС до зеленого тарифу. Працівники обленерго виїдуть на місце, перевірять станцію та дадуть дозвіл на придбання і встановлення спеціального двонаправленого лічильника електронергії. Він рахуватиме як спожиту, так і віддану в мережу електроенергію.

Лічильник можна придбати як у обленерго, так і у сторонньої компанії. Обленерго візьме його на параметризацію – процедуру налаштування. Вартість лічильника – 10-12 тисяч гривень. Його параметризація та встановлення, як правило, коштують близько 2000 грн.

Лайфхак. В Україні інколи виникає дефіцит двонаправлених лічильників. Фахівці, які займаються встановленям СЕС, кажуть, що це не є великою проблемою. Але, щоб не чекати поставки, лічильник можна придбати дещо заздалегідь.

Після встановлення лічильника потрібно звернутися в місцевий енергозбут (постачальник універсальної послуги) із заявою-повідомленням про встановлення генеруючої установки та укласти договір купівлі-продажу електроенергії. Із собою потрібно мати паспорт і ІПН. Тривалість цього етапу – 2-3 тижні.

Як розраховуються за зелену електроенергію

Гроші енергозбут перераховує на банківську картку власника СЕС.  Доходи від продажу е/е за зеленим тарифом оподатковуються. Платиться 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 1,5% військового збору.

Податки сплачує енергозбут до того, як перерахує гроші власнику електростанції. Попри проблеми з виплатами за зеленим тарифом для юридичних осіб, з населеням розраховуються вчасно.

Однак власники деяких СЕС розповіли Kosatka.Media, що спочатку розрахунки проводили згідно договору (на початку 20-х чисел), а з початком пандемії виплати зсунули на останній день кожного місяця.

Чи вигідно встановлювати сонячну станцію зараз?

Загальні витрати на домашню СЕС потужністю 30 кВт складають $20-27 тис. Не обов’язково гнатися за максимальною потужністю – можна заробляти і зі станцією на 10 кВт. Строк окупності сонячних електростанцій різний. Для СЕС потужністю 30 кВт в середньому це близько 3,5-5,5 років. Час може відрізнятися залежно від регіону (більше/менше сонця), додаткових витрат (страховка станції, покупка будинку під неї).

«Чим південніше, тим виробіток електроенергії буде більший. У двох станцій, що стоять на півдні та півночі України різниця у продуктивності може сягати 30%. За ідеальних умов, якщо ми в Одеській області ставимо станцію на даху будинку, то її реально окупити за 3 з невеликим роки.

Якщо ж ми купуємо для клієнтів приватний будинок у селі, робимо огорожу, охорону, нове підключення, якісні панелі, то окупність виходить в районі 4,5 років», – сказав керівник компанії Winder Іван Сидоренко у коментарі Kosatka.Media.

Лайфхак. Розрахувати ефективність встановлення СЕС у будь-якій точці України та світу можна за допомогою інструменту Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS), який є на сайті Єврокомісії. Він розраховує, яка генерація у станції буде за рік та помісячно. Чим швидше окупиться станція, тим більший прибуток вона принесе до завершення дії зеленого тарифу в 2030 році.

«Якщо збудувати 30 кіловатну станцію зараз, то 2027 року вона окупиться. Якщо вона зароблятиме $6000 на рік, то протягом останніх 3 років принесе $18000 доходу. Якщо поділити цю суму на 8 років, ми отримаємо близько 10% дохідності у валюті. Це не суперприбутково, але вище, ніж ставка, яку пропонують банки.

До того ж ця схема не надто ризикова і вже перевірена в Україні десятками тисяч домогосподарств», – пояснив Kosatka.Media виконавчий директор компанії «Сонячні системи» Святослав Марков.

Якщо взяти більш консервативний прогноз дохідності ($4000 в рік за умови продажу 30 тис. кВт-год), то час окупності станції на 30 кВт, згідно розрахунків «Сонячних систем», буде таким:

Варіант 1. Тільки закупка і встановлення обладнання – 4 р. 8 міс.

Варіант 2. Проект «під ключ»: СЕС + розробка документації + оформлення у РЕМ – 5 р. 3,5 міс.

Варіант 3. Проект «під ключ» + страховка – 5 р. 8 міс.

Варіант 4. Проект варіанту 2 + покупка ділянки з будинком – 7 р. 6 міс.

Варіант 5. Поступове введення СЕС за 3 роки (в перший рік встановлюються панелі на 10 кВт, інвертор на 30 кВт + вся конструкція для панелей, у 2-й і 3-й роки докуповуються панелі) – 7 р. 11 міс.

Чи є сенс брати кредит в банку заради будівництва СЕС?

Деякі державні банки дають позики на придбання сонячних панелей. Але сенсу у цьому небагато. 

«Якщо мати 50% своїх коштів і 50% позичити, то, теоретично, платежі за зеленим тарифом перекриють платежі за кредит. Тобто, СЕС сама на себе буде заробляти. Але ж ніхто не знає, якими будуть тарифи після 2030 року. Тому більшість інвестпроектів прораховуються до 2030 року. А якщо взяти кредит і платити по 20% річних, то платіж за кредитом «з’їсть» всю дохідність і термін окупності досягне 8 років», – сказав Марков.

Як в Україні створюють ЖКГ-стартап

Як заробляти після скасування зеленого тарифу? Зелений тариф запускався для того, щоб українці встановлювали чисті джерела енергії. Цей план було навіть перевиконано – загальна потужність домашніх СЕС перевищила 1,2 ГВт, а всіх ВДЕ (у тому числі промислових) – 9 ГВт.

Швидше за все, «завалювати грошима» власників домашніх СЕС після 2030 року держава не буде. Міненерго вже готує заміну зеленому тарифу – так звану систему Net Billing.

Мова йде про те, щоб дати населенню можливість компенсувати власне споживання, а надлишки електроенергії продавати за ринковою ціною постачальникам. «Після 2030 року ці станції не треба демонтувати.

З вірогідністю 90% буде застосовуватися інша модель компенсації. Електроенергія продаватиметься не по 16 євроцентів, а за ринковими умовами – або з якимось мінусом, або з премією. У багатьох європейських країнах (наприклад, у Чорногорії та Хорватії) перейшли з зеленого тарифу на тариф «з премією» – береться середньозважена ставка на оптовому ринку і до неї доплачується 10-20% за те, що це зелена електроенергія. Тому навіть через 8 років СЕС будуть приносити прибуток», – пояснив Сидоренко.

«Не переживаю за ціну електроенергії»: досвід власника СЕС Мешканець Ізмаїла (Одеська обл.) Павло Щегарьов сонячну станцію на даху свого будинка встановив у 2018 році. Її потужність 14 кВт, чого вистачає, щоб покривати власне щомісячне споживання у 350 кВт-год та заробляти за рік близько $2500. Станція обійшлась йому в $11400, а окупитись повинна в середині 2023 року. 

Після цього гроші, зароблені станцією, він має намір витрачати на оплату рахунків за газове опалення. «Чим більша потужність станції, тим швидше вона окупатиметься. Поясню чому.

У нашому регіоні найменше сонця у грудні-січні. Виробітку у грудні мені вистачило, щоб покрити витрати, і «зверху» заплатили 50-60 грн. Якщо ставити станцію меншої потужності, вона не покриватиме витрати», – пояснив Павло Щегарьов у коментарі Kosatka.Media.

Домашня сонячна електростанція на даху будинку Павла Щегарьова. Фото: Youtube / Павло Щегарьов

За його спостереженнями, найвища продуктивність сонячних панелей у його регіоні в травні – коли сонце високо, а погода прохолодна (при перегріві батарей виробіток знижується). За місяць у цей період його заробіток складає близько $200. Нормальний віробіток 10-12 кВт, в пік доходить до 13,5-14 кВт. Для порівняння – вранці 2 лютого під час майже суцільної хмарності СЕС давала близько 2,5 кВт потужності. Він додав, що переживає через сильні вітри та град. Одного разу навесні був такий сильний град, що розбивав на будинках пластикову вагонку. Того разу обійшлося без пошкоджень.

Власники домашніх СЕС скаржаться на часті ремонтні роботи, під час яких обленерго іноді відключають мережу на весь день. Тоді сонячні станції не працюють. Але найбільшою проблемою є погана якість електромереж. «У сонячні періоди, коли станція видає велику продуктивність, відбувається навантаження по мережі. Коли в мережі велика напруга, в інверторі може спрацьовувати захист, і він вимикається», – сказав Щегарьов.

З часом продуктивність станції зменшується. На це впливає як зниження ефективності батарей, так і пил, який на них сідає. Але спеціально батареї ніхто не миє – хіба що їх протирають ті, у кого вони стоять на землі. Зазвичай проходить дощ, змиває та все відновлюється. «За 3 роки загальний виробіток, якщо брати в грошах, трохи впав. Можливо, причина в тому, що рік на рік не випадає. Але основна перевага в тому, що я не хвилююся за ціну електроенергії, яку споживаю, і якою вона буде в майбутньому – 1,68 чи 6 грн за кіловат. З мене вираховують не грошима, а кіловатами», – сказав Щегарьов.

Порада. За словами Павла Щегарьова, під час будівництва СЕС можна суттєво зекономити, якщо самостійно виконати частину монтажних робіт  «У моєму випадку я б, мабуть, сам не робив, бо у мене станція на даху, потрібен досвід висотних робіт. Але якщо самому монтувати панелі на землі, то на станції потужністю 15-20 кВт, думаю, можна зекономити $1,5-2 тис. Я знаю кілька випадків, коли люди виконтували монтаж панелей власноруч. Потім вони викликали компанію, яка їх підключала», – сказав Щегарьов.

Павло Щегарьов зняв детальне відео про роботу та дохідність своєї сонячної електростанції у 2020 році.

Джерело

Категория: Полезно знать | Просмотров: 1109 | Добавил: schev7 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
avatar
Copyright Ayverso© 2024
Поиск
Поиск на сайте


1

Категории
Детские стихи [9]
Кулинария [259]
Спорт [358]
Музыка и шоубизнес [367]
Наука и образование [983]
Технологии [508]
Это интересно [1153]
Здоровье [134]
Юмор [56]
Полезно знать [750]
Политика и другое [554]
Гороскоп [51]
Киномир [141]
Криминал [2]
Происшествия [356]
Экономика [481]
Женская жизнь [417]
Медицина [665]
Киевский регион [412]
Психология [172]
Развлечения [26]
Обуховские новости [284]
Тесты, программы [284]
Техника [157]
Нежин [74]
Календарь
«  Февраль 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Поиск
Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України


Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки

Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта