Пятница, 19.04.2024, 23:42


Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Главное меню

Главная

Гороскоп
Детские стихи
Женская жизнь
Киевский регион
Киномир
Криминал
Кулинария
Медицина
Здоровье
Музыка и шоубизнес
Наука и образование
Нежин
Обуховские новости
Полезно знать
Происшествия
Психология
Политика и другое
Развлечения
Спорт
Тесты, программы
Технологии
Техника
Экономика
Это интересно
Юмор
Видео

Визитка сайта

Каталог файлов

Каталог статей

Блог

Фотоальбомы

Форум

Гостевая книга

Каталог сайтов

Обратная связь

 
Информеры

Погода в Обухове на неделю


Онлайн всего: 5
Гостей: 5
Пользователей: 0



Рейтинг@Mail.ru
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 
Отправка SMS
Отправить SMS бесплатно
 
Архив записей
 
 
Главная » 2016 » Январь » 23 » Грип, який швидко атакує легені. Лікарі закликають своєчасно звертатися по медичну допомогу
Грип, який швидко атакує легені. Лікарі закликають своєчасно звертатися по медичну допомогу
11:33

Лікарі закликають своєчасно звертатися по медичну допомогу і не ходити хворими на роботу! 

 Свинячий грип знову повернувся: станом на 19 січня в Україні померла 51 людина! Міністерство охорони здоров’я домовляється з виробниками ліків про термінові поставки необхідних препаратів проти грипу. “Іде страшний вірус!” – чуємо в транспорті та на ринках. В аптеках уже дефіцит противірусних, проте панікувати не варто. 

 
Зі слів Олександра Квіташвілі, міністра охорони здоров’я, Україна перебуває на такому ж рівні захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, що й країни Східної Європи. 
 
Загалом епідемічний поріг не перевищений. Причиною смертей міністр назвав пізнє звернення до лікарів. “Я ще раз хочу попросити: будьте більш пильними! Навіть якщо сумніваєтеся, грип це чи ні, звертайтеся до поліклініки, в лікарню!” – наголосив урядовець. 
 
Цього епідемічного сезону свинячий грип переважає серед інших штамів грипу. Саме він став причиною пандемії в 2009 році (така назва присвоєна підтипу вірусу АH1N1, оскільки він має найбільшу подібність з вірусом свинячого грипу за генетичною структурою). Отож, займатися самолікуванням при його наявності вкрай небезпечно! Адже свинячий грип за дуже короткі терміни дає ускладнення на легені, що може стати причиною смерті.

Країна наближається до епідпорога

В Україні підтвердили 51 летальний випадок внаслідок захворювання на грип. 98% смертей зумовлені штамом вірусу грипу типу АН1N1. У Вінницькій області зафіксували сім таких випадків, в Одеській – 20, Донецькій – 4, Рівненській – 3, в Кіровоградській, Житомирській, Харківській, Черкаській, Чернівецькій і Львівській – по одному, в Києві – 5, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я. 
 
Найбільше хворих реєструють у Києві та в Київській області. Найнижчий рівень захворюваності зафіксували у Закарпатській, Тернопільській і Харківській областях. Загалом майже два з половиною мільйони осіб вже перехворіли на грип та ГРВІ. 
 ***

У 16 регіонах України запровадили карантинні заходи, які, зі слів в.о. голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослава Протаса, сприяють зниженню рівня захворюваності до двох з половиною разів. “Профілактичні заходи відіграють вирішальну роль, тому діти під час перебування вдома не повинні відвідувати масових заходів. У цей час важлива особиста гігієна, раціональне харчування, дотримання режиму. Запобігти захворювання легше, аніж лікувати, не кажучи вже про трагічні наслідки, до яких призводить грип”.

А за даними Українського центру з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України, 17 областей наблизились до епідемічного порога за випадками захворювання на ГРВІ та грип. У Донецькій та Рівненській областях цей поріг перевищений. 

Відчуваєте нездужання – негайно до лікаря!

Загалом розрізняють три види грипу: А, В і С. Вони дещо відрізняються за своєю будовою і викликають захворювання різної тяжкості. Вірус грипу А спричиняє найважчі форми грипу (на відміну від типів В і С, які переносяться легше). 

Заразитися вірусом грипу підтипу H1N1 можна від іншої хворої людини повітряно-крапельним шляхом (вірусні частки переносяться під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (перебування на відстані близько двох метрів). 

Найбільш уразливими до вірусу є вагітні, діти, особи похилого віку і ті, що мають хронічні недуги: діабет, серцево-судинні захворювання, хвороби легенів, ожиріння. Крім того, існують професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі та вихователі, продавці, водії громадського транспорту, тобто ті, що працюють в багатолюдних місцях. 

При вірусній інфекції H1N1 симптоми захворювання з’являються раптово і швидко наростають. Основними ознаками грипу є:

– різке підвищення температури тіла (до понад 38 градусів) без будь-яких супутніх симптомів;
– біль голови, біль у м’язах і в горлі;
– кашель, нежить, закладення носа;
– блювання і пронос.

Інкубаційний період вірусу – від двох до чотирьох днів. 

Якщо стан хворої людини погіршується, не варто зволікати з госпіталізацією, бо тоді вже під загрозою саме життя. Треба терміново доправити хворого до лікарні, якщо спостерігаються такі симптоми: 

– сильна блідість або посиніння обличчя; 
– утруднене дихання; 
– висока температура тіла, що довго не знижується; 
– багаторазові блювання та випорожнення; 
– порушення свідомості;
– надмірна сонливість чи збудженість; 
– біль у грудній клітці; 
– домішки крові у мокротинні; 
– зниження артеріального тиску.

При своєчасному зверненні до лікарів свинячий грип легко піддається лікуванню – хворий одужує через п’ять-сім днів. Річ у тім, що боротьба з вірусом ефективна лише впродовж перших двох діб!

“Позитивом є те, що за останній тиждень збільшився показник звернення хворих до лікарів та госпіталізації. Це означає, що люди почали відповідальніше ставитися до епідемічної ситуації і менше займатися самолікуванням. Не варто превентивно скуповувати ліки, аби не створювати паніки”, – зазначив Олександр Квіташвілі.

Якщо лікар вчасно призначить потрібні препарати, хвороба не викличе ускладнень.Медики застерігають: 

– не покладайте надії на те, що вам допоможуть народні засоби проти грипу; 
– в жодному випадку не переносьте грип на ногах; 
– збивайте температуру лише після того, як вона досягне позначки 38 градусів і вище; 
– не зловживайте і не обмежуйтесь препаратами, які тільки полегшують симптоми; 
– людина, яка хворіє на свинячий грип, є заразною, тому при перших симптомах потрібно залишатися вдома і починати лікування, аби уникнути ускладнень і не поширювати вірус.

МОЗ уже досягло домовленостей з виробниками противірусних лікарських засобів щодо термінових поставок їх в Україну. Крім того, організувало перемовини з урядом Литви щодо надання цих медпрепаратів у вигляді матеріальної допомоги. Отож, ліками громадяни будуть повністю забезпечені.


Як уникнути зараження грипом

1. Обмежити відвідини місць великого скупчення людей.
2. Прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою серветкою, яку одразу ж після використання викинути.
3. При зустрічі з людиною із ознаками грипу триматися від неї на відстані не менше двох метрів.
4. Часто провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як удома, так і на роботі.
5. Повноцінно харчуватися: в раціоні повинна бути достатня кількість білків і рослинного, і тваринного походження, що забезпечують стійкість організму до захворювань.  
6. Висиплятися, уникати перевтоми – для підвищення опірності організму (це збільшить шанси запобігти як зараження, так і важкі форми недуги та її ускладнення).
7. Не торкатися очей, рота або носа немитими руками. 
8. Дотримуватися правил особистої гігієни, часто мити руки з милом  або обробляти їх дезінфікувальним гелем із вмістом спирту.
9. Уникати обіймів, поцілунків і рукостискань.
10.  Гуляти на свіжому повітрі (особливо дітям). 
11.  Загартовуватися, бо це дозволяє нормалізувати функцію дихальних шляхів при охолодженні, що знижує дозу вірусу, яка потрапляє в організм при зараженні.
12.  Полоскати горло розчинами марганцівки, фурациліну, соди, ромашки.
13.  Користуватися одноразовими масками (за необхідності), щоб захистити себе і оточення від зараження. Такою маскою повинна користуватися людина, яка доглядає інфекційних хворих чи просто спілкується з ними. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку – якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. 
14.  Залишатися вдома при перших ознаках хвороби, не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи до дитячого садка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не заражати інших.
 
Наталія Іванченко-Тімко, головний епідеміолог Львівщини
– Станом на 20 січня на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції у Львівській області занедужали 3 тисячі 631 особа, з них 2 тисячі 22 дитини і 1 тисяча 609 дорослих (у тому числі сім вагітних). Загалом лабораторно підтверджені десять випадків свинячого грипу і один випадок грипу В. Але діагностику проводять лише тим, що мають хронічні захворювання (цукровий діабет, ожиріння), а також вагітним і дітям до п’яти років. Летальних випадків більше немає. Інтенсивний показник вдвічі нижчий від епідпорога. Незначне перевищення епідпорога було у Львові у віковій групі від семи до чотирнадцяти років. Але наразі карантину не запроваджуватимемо, хоча й була рекомендація Держсанепідслужби. Сорокарічна львів’янка, яка померла, мала ускладнення – двобічну пневмонію. Вона звернулася на четвертий день від початку захворювання, перебувала на імуносупресивній терапії. Окрім того, мала супутнє захворювання – ревматоїдний артрит.

Джерело

Богдан Чечотка, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА
– Є два компоненти для лікування грипу: перший – специфічне лікування, зокрема противірусний препарат таміфлю (Oseltamivir). Зараз ситуація із противірусними напружена, тому що станом на 19 січня в нас було близько 150 упаковань таміфлю в медустановах (переважно там, де є хворі з легеневою патологією). Але в оптовій мережі вже має з’явитися ідентичний замінник цього препарату. Медзаклади закуплять його необхідну кількість. Крім цього, впродовж десяти днів з Прибалтики в Україну прибуде гуманітарна допомога – 20 тисяч упаковань таміфлю, тому ми подали пропозицію дві тисячі з них виділити Львівщині. Віктор Шафранський, заступник міністра охорони здоров’я, запевнив, що наша область отримає цю кількість у повному обсязі! Отож, днями будемо забезпечені потрібними медикаментами. Супровідна терапія, тобто антибіотики, муколітичні засоби є в потрібній кількості.
Категория: Медицина | Просмотров: 561 | Добавил: ayverso | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
avatar
Copyright Ayverso© 2024
Поиск
Поиск на сайте


1

Категории
Детские стихи [9]
Кулинария [259]
Спорт [358]
Музыка и шоубизнес [367]
Наука и образование [983]
Технологии [508]
Это интересно [1153]
Здоровье [134]
Юмор [56]
Полезно знать [750]
Политика и другое [554]
Гороскоп [51]
Киномир [141]
Криминал [2]
Происшествия [356]
Экономика [481]
Женская жизнь [417]
Медицина [665]
Киевский регион [412]
Психология [172]
Развлечения [26]
Обуховские новости [284]
Тесты, программы [284]
Техника [157]
Нежин [74]
Календарь
«  Январь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Поиск
Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти Київської ОДА

Академія неперервної освіти

Освітній портал 'Педпреса'

Український центр оцінювання якості освіти України


Управління освіти Обухова

Управління освіти м.Обухова

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Підгірцівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Обухівський медколедж
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ cт.
Дерев`янська ЗОШ І-ІІ ст.
Офіційний сайт Обухова
Офіційний сайт Обухова
Обухівська РДА
Обухівська РДА
Офіційний сайт Українки
Офіційний сайт Українки

Освіта в Україні і за кордоном
Освіта в Україні і за кордоном
Філологічний експрес
Філологічний експрес
Освітній портал
Освітній портал
Євро освіта
ЄвроОсвіта